haptotherapie

zet aan tot bewegen

Uit ervaring weten we dat mensen in therapie komen als ze het gevoel hebben er zelf niet meer uit te komen. Vaak ken je wel de voor jou bekende thema’s of vragen in je leven, maar lukt het niet om daar iets aan te veranderen. Vragen zoals bijvoorbeeld: Waarom lukt het me niet om mijn eigen grenzen te bewaken? Vaker nee te zeggen. Waarom voel ik me vaak zo moe of machteloos? Waarom lukt het me niet om zelf aan het roer te staan van mijn leven en pas ik me voortdurend aan? Je loopt vast, de ruimte voelt klein voor jezelf en voor je omgeving. De beweging stopt. In de haptotherapie word je geraakt door woorden, ervaringen of de aanraking zelf, en dat zet je weer aan tot bewegen. Een beweging van jou van binnenuit, vanuit je gevoel.

Haptotherapie is een therapievorm, waarin het voelen de nadruk heeft. Het lichaam wordt daarbij gezien als drager van al onze doorgemaakte gevoelens en ervaringen. Deze ervaringen zijn in het lichaam terug te vinden, ook op latere leeftijd. In de haptotherapie is echter geen sprake van een lichaamsgericht contact, zoals bij massage of fysiotherapie. De essentie van haptotherapie is het persoonsbevestigend contact. In de haptotherapie willen we je laten voelen dat je mag zijn wie je bent en dat dat goed is. Vanuit die positieve beleving ontstaat veiligheid en vertrouwen. Van hieruit ontdek je hoe je in het leven staat, hoe je je hebt ontwikkeld en wat je nodig hebt.

Je leert in de haptotherapie vooral vanuit de ervaring, niet vanuit het weten. Tijdens de therapie wordt letterlijk aan den lijve voelbaar gemaakt hoe je omgaat met jezelf en je omgeving. Hierin wordt duidelijk wat je mogelijkheden en je patronen zijn, waar en op welk moment je blokkeert, jezelf terughoudt of teveel geeft. Ook wordt duidelijk wat je mist en wat je hierin nodig hebt. Doordat je heel direct voelt wat werkelijk belangrijk voor je is en wat wel en niet goed voelt voor je, kun je weer je eigen keuzes maken. Zo kom je (weer) in balans met jezelf en je omgeving. Een balans tussen denken en voelen.

voor wie?

Je kunt aan haptotherapie denken als je bijvoorbeeld:

  • je gejaagd, druk en overbelast voelt (stress, burn-out, overspannen)
  • teveel in je hoofd zit en moeilijk bij je gevoelens kunt komen
  • je grenzen niet voelt en kunt aangeven of ze achteraf pas voelt
  • moeite hebt met relaties aangaan of onderhouden
  • weinig zelfvertrouwen hebt of weinig vertrouwen in anderen hebt
  • moeite hebt met jezelf uit te spreken naar een ander, confrontaties liever uit de weg gaat
  • lichamelijke klachten hebt waarvoor geen medische oorzaak is gevonden, zoals buikklachten, hoofdpijn, nek- en rugklachten en ernstige vermoeidheid
  • niet lekker in je vel zit, onrust ervaart of slapeloosheid
  • een nare ervaring te verwerken hebt

ervaringen

Erik